Navigace

Podělte se o své zkušenosti s ostatními

Moderátoři: manet125, Gek

Odpovědět
mulah
Superkecal

Re: Navigace

Příspěvek od mulah » úte 28 črc 2015, 13:39

Chybu neděláš. To ty navigace jsou nahovno. Já zjistil,že nejlepší navigace jsou cedule. A až když dojedu podle cedulí do města, konkrétní místo teprv nechám na navigaci
Agility 50 4T, Xciting 500 AFI , K-xct 125i, VARAN, Džamila CB500

Gek
Spisovatel příspěvkový
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gek » úte 28 črc 2015, 14:49

Pravdou je, že jsem dlouhá léta jezdil jen podle mapy a dost jsem bloudil. To mi ale nijak nevadilo. Poznal jsem hodně míst, kam bych normálně nedojel. Pak jsem si koupil navigaci. Mám vypnuté hlavní tahy a je to také někdy docela zajímavé. Uhnu jinak a dám vypočítat alternativu a jezdí se mi dobře. Ovšem onehdy jsem si zapnul i nezpevněné vozovky a to byl mazec. :D
"Festina lente.". To platí stále a na všem.
1/2 URAL RETRO 750 sajda.
"Lepší je být v šest doma, než o půl šesté v márnici." :)

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » úte 28 črc 2015, 22:25

Já dostal Oregona kdysi k narozkám, abych nebloudil v lese na houbách. Bloudili jsme taky, ale naše cesty už končily tam kde jsme chtěli, jen byly občas mnohem delší a dramatičtější. Pak jsme koupili auto se zabudovanou navigací a do cíle jsme taky vždycky dojeli, pokud to nebylo v zimě a navigace nepochopila, že některé silnice se v zimě neudržují. Teď už zase čím dál častěji jedeme po území nikoho, protože dávat každý rok 6000 za nová data je trošku mimo. A servis mi radil abych si raději koupil navigaci, že data za moc nestojí (o čemž jsme se taky několikrát přesvědčili). Tak jsem se snažil Oregona použít v autě i na motorce, ale kombinace slábnoucího zraku spolu s hlemýždím tempem výpočtu, špatným tmavým displejem, malým počtem bodů trasy a mizernou citlivostí mě rychle omrzela, i když sehnat aktuální mapu nebyl problém. Ale na kešky (po třetí mne to přestalo bavit) byla přesnost výborná a výdrž baterie taky.
Asi před rokem jsem si vybral ZUMO 660, jenže to bylo v době, kdy nakrátko zmizely z trhu s tím, že končí. Prodávají se dodnes. Tak jsem si pořídil outdoorový telefon a do něj Sygic a byl jsem nadšený a byl bych stále (hlavně ze simulace a logiky ovládání), kdyby mi po roce trochu nezesláblo podsvětlení displeje. A ta trocha znamená, že venku nevidím nic, i když vloni jsem s tím navigoval po okreskách až na GG. Nebo je to možná o rok staršíma očima. Rosimu stačí, když mu navigace šeptá do ouška, mě se ta moje bluetoothová sada vybije tak po šesti hodinách a jedu podle dolního řádku Sygicu, když ho vidím.
Tak mám teď dva týdny ZUMO 590 a k ní držák do auta i na skútra. Už mne i ta bezmezná zuřivost trošku přechází, protože nakonec je v ní skoro všechno co potřebuji, jenže jinde než by to normální člověk hledal. A když to najde jsou posloupnosti příkazů v jiném pořadí, takže jsem stále v napětí jak to dopadne když to vyberu. A platí to i o programech od Garminu. Potřebovali by lekci intuitivního ovládání. Když už člověk zaplatí takový balík.
Co hodnotím nejvíc je kromě viditelnosti zobrazení hlavně neuvěřitelná citlivost GPS přijímače. Stačí jedno okno v místnosti a má signál. Nevím jak to dělá. Prostě se chytí. Doma u počítače, nebo v kanceláři ho zapnu, naskočí a ví kde je. Musím se podívat kolik družic v tomto režimu vlastně chytá a jaká je přesnost. Taky uvidím jaká bude praxe.
..................................
nyní Kymco Downtown 300i + Honda Integra 700 D (není to Diesel)
dřive Honda PCX150,Jawa 250, ČZ 125C, S11, Pionýr

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » sob 01 srp 2015, 22:28

Dnes prvních 130 km se ZUMO590 - je vidět furt, ve stínu i na slunci. Barva trasy poměrně vyblitá červená a asi nejde změnit, tedy já to neumím. Na komplu ano, ale na navigaci standardní červená. Rychlá a přesná, s trasami stále bojuji, ale už míň.

jouza74
Superkecal

Příspěvek od jouza74 » sob 01 srp 2015, 23:21

Karle, máš mou podporu. Duševní i fyzickou, kolega co s námi jezdí má taky jakéhosi Garmina za 15 tisíc. Celá léta pátráme, proč nikdy nechce jet první ... Jenže ty máš jinou náturu, on by ji hned chtěl domluvil do hardware. I když naposledy ...
Kymco Vitality 2T r.v. 2007 už nemám, nahradila ho "Karkulka" Honda SH 125i r.v. 2013
na delší štreky Moto Guzzi Breva 750 r.v. 2004
a na ty nejdelší Triumph Trophy 1200 SE r.v. 2013

manet125
Spisovatel příspěvkový

Příspěvek od manet125 » ned 02 srp 2015, 08:40

Je to jasné, má Garmina :lol: :lol: :lol:
Bylo: Stadion, Kejvačka 250, KTM 50RSW, Manet S125 Modrej, Kymco People S200, Kymco Xciting 500 Ri
Je: Manet S125 Zelenej, Kawasaki KL650 Tengai, Brumla B210

Gek
Spisovatel příspěvkový
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gek » ned 02 srp 2015, 13:58

Také mám Garmin, na kešky. Myslím si, že každá pokročilá navigace má možnost uživatelského nastavení. Takže bude i pravděpodobně zde. Ještě jsem našel článek TENTO
"Festina lente.". To platí stále a na všem.
1/2 URAL RETRO 750 sajda.
"Lepší je být v šest doma, než o půl šesté v márnici." :)

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » ned 02 srp 2015, 23:40

Ten hardware je bez diskuse OK, všechno je to o software. Za článek díky (už jsem jej četl), bohužel je to psáno stylem "co" a už tam chybí "jak". A to "jak" je u sw Garmina to nejdůležitější, protože tam hledat zdravý rozum je skutečné umění. Kromě toho jsou tam věci, které se neshodují se specifikací u výrobku, typoval bych to na "zadní vrátka" k budoucím placeným "vylepšením".
A příručky nejsou (asi úmyslně) dostatečně podrobné a často zbývá jen metoda pokus omyl. Je to jako programování v assembleru, člověk musí akceptovat podivnou logiku autorů sw a pak to jde. Někomu. Já jsem spíš na ten assembler než na Garmina. Jenomže tím assemblerem jsem se živil a na tohle tolik času ani náladu nemám.

manet125
Spisovatel příspěvkový

Příspěvek od manet125 » pon 03 srp 2015, 06:56

Tak, teď ještě vysvětlit nám laikům, co je assembler. Ass = p.del, a zbytek? :D Já to fakt nevím. :(
Jinak Garmin, na to jaká je velmoc, tak opravdu zadání trasy v navigaci vyžaduje vyšší dívčí, pokud chceš jet podle svýho.

Když se chci projet jen tak po kotárech, mimo silnice, tak si trasu vytečkuji na http://www.mapy.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, uložím do formátu .GPX a v Base Campu dál zpracuju.
Navigace mě sice nenaviguje hlasem, ale vidím červenou lajnu na displeji a podle toho jedu. Tohle myslím jiná motonavigace neumí. Myslím
Bylo: Stadion, Kejvačka 250, KTM 50RSW, Manet S125 Modrej, Kymco People S200, Kymco Xciting 500 Ri

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » pon 03 srp 2015, 12:59

Assembler = jazyk symbolických adres. Nejnižší programovací jazyk, který umožňuje "lidské" programování procesorů ve strojovém kódu. Bývá propojen s programem, co umožňuje vytvářet makra (=pojmenované sekvence příkazů), čímž vznikne makroassembler. Takto se zefektivní programování a umožní vytvořit si svůj vlastní specifický programovací jazyk. Dnes zřídka používaný nástroj, protože například v jazyku "C" lze programovat téměř stejně efektivně i v takto nízké úrovni. Typoval bych, že dnes se používá snad jen pro programování jádra operačních systémů, jestli vůbec. Výstupem makroassembleru (programovacího nástroje) ale nemusí být vůbec instrukce nějakého skutečného procesoru nebo mikroprocesoru, my jsme jej používali například ke generování testovacích obrazců (složeného z jednotlivých "razítek") pro zkoušky elektronového litografu.
U Zuma funguje metoda trasa -> stopa -> trasa taky přes BaseCamp. Díky velikému počtu zadatelných bodů. Jak je to mimo silnice to zatím nevím, ještě jsem v sobě nenalezl tolik morální síly abych tomu dal dostatek času. Ale mělo by to jít.

jouza74
Superkecal

Příspěvek od jouza74 » úte 04 srp 2015, 13:01

Ha, ha, ha !!! Ha, rozumím posledním dvěma větám. :shock:
Kymco Vitality 2T r.v. 2007 už nemám, nahradila ho "Karkulka" Honda SH 125i r.v. 2013
na delší štreky Moto Guzzi Breva 750 r.v. 2004
a na ty nejdelší Triumph Trophy 1200 SE r.v. 2013

manet125
Spisovatel příspěvkový

Příspěvek od manet125 » úte 04 srp 2015, 17:46

Já taky :lol: :lol: :lol:

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » úte 04 srp 2015, 18:09

Mezi námi, jsem na tom stejně. Dneska bych nenapsal ani řádku a to jsem se tím živil. Jak se to zpívá v té písni "To všechno vodnéees čas ... ". A kupodivu mi to ani nevadí. A abych byl ve vlákně, měl jsem navigaci nastojato a moc se mi to nelíbilo. Tak jsem udělal držák a zítra budu zkoušet naležato. A taky jsem neviděl na střední panel s teplotou a palivem.

manet125
Spisovatel příspěvkový

Příspěvek od manet125 » sob 08 srp 2015, 06:32

Sem tě může dostat jedině Garmin. A taky že jo. :lol: :lol: :lol:
Obrázek

Vyhlos
Starší Kecal

Příspěvek od Vyhlos » ned 06 zář 2015, 15:50

Honem to sem napíšu, než to zapomenu. Pár věcí, které vyplynuly z prvního použití na cestě. V návodu nejsou takto explicitně řečeny a nebo možná jsou a všichni ostatní starší 4. třídy to pochopili. Já ne.
1) Jednou uložená trasa plánovačem tras nebo nahraná zvenku je Svatý grál, na který navigace nesahá, pokud jí to nenařídíme.
2) Omezené prostředky samotné navigace slouží jenom k tomu, abychom se na některý bod této trasy dostali, pokud nezačínáme v bodě startu. Po najetí na bod pokračujeme po trase a to i v případě, že byla vytvořena prostředky, které jsou jenom v plánovači BaseCampu nebo v jiném programu (mapy.cz) nebo ručně upraveny.
3) Jedeme-li po trase a navigaci vypneme, po opětovném náběhu napájení nebo zapnutí pokračujeme po trase.
Výše uvedené platí pro ZUMO590, jestli se tak chovají i ostatní navigace nevím.

Odpovědět