Petře jsi limitován hlavně rozměrem(není tam místo na víc) a vybírej s co největším startovacím proudem.skippin píše:Zapoměl jsem vložit odkaz na obecné informace o baterkách:
http://baterie-motocykl.heureka.cz/pora ... tobaterii/
Akumulátor a jeho údržba
Já jsem dlouhé roky používal na udržování baterky v autě obyčejné trafo, ke kontrolkám v elektrorozvaděči - takovéto zalité 24VAC/2W.
K tomuto trafu jsem dal 2diody a toto jsem zapojil do zásuvky 12V v autě.
Vzhledem k nízkému výkonu trafa si baterka sama brala jen to co potřebovala. Vždy jsem nastartoval i když baterka byla již po smrti.
K tomuto trafu jsem dal 2diody a toto jsem zapojil do zásuvky 12V v autě.
Vzhledem k nízkému výkonu trafa si baterka sama brala jen to co potřebovala. Vždy jsem nastartoval i když baterka byla již po smrti.
Kucí potřebuju pomoci. Koupil jsem si do Agilitky novou baterku. No a návod k ní je ve všech jazycích, jen né v češtině. Jde mi o to že na boku tý baterky je jakoby přepadová trubička a přes ní je takovej gumovej špunt. V návodu jsem vyčetl, že před nalitím se to musí odšpuntovat. Ale už jsem nikde nevyčetl jestli ten špunt po nalití musím vrátit. Víte jak,abych to nezašpuntoval a baterka pak nebouchla (já vím, to je extrém ale stát se to může),nebo špunt tam nedal a camrala se kyselina ven. Někde jsem o tý baterce četl, že má zajištěnej elektrolit a je to VARTA.
Zašpuntovat nebo nešpuntovat???
Zašpuntovat nebo nešpuntovat???
Agility 50 4T, Xciting 500 AFI , K-xct 125i, VARAN, Džamila CB500
- František Procházka
- Expert
Nemůžeš tu baterku upřesnit.Značku známe a dál ??? 12V a kolik A??
Ty jsi jí sám nalejval z takových 6 lahviček??? Já co mám tu novou,tak naleju
kyselinu(nebo co to je) a komplet zazátkuju.Konec.
Ty jsi jí sám nalejval z takových 6 lahviček??? Já co mám tu novou,tak naleju
kyselinu(nebo co to je) a komplet zazátkuju.Konec.
Po dlouhých letech ježdění na chopperu jsem přesedlal po dlouhém váhání na skůtra Kymco 500 a Hondu SH 150i.
Bezúdržbová baterie. Balení obsahuje suchou baterii a plastovou kapsli s daným obsahem elektrolytu a zátkou. Pro uvedení do provozu je nutné kapsli narazit na baterii, nechat obsah přetéci dovnitř, ponechat jí min 45min otevřenou kvůli úplnému průběhu reakce a odvětrání, poté zazátkovat a nabít do plné kapacity. Upozornění: baterii nabíjíme speciální nabíječkou maximálně 1/10 hodnoty jejího jmenovitého proudu, jinak hrozí její zničení! Elektrolyt: kyselina sírová o vysoké čistotě naředěná destilovanou vodou
- František Procházka
- Expert
- Gek
- Spisovatel příspěvkový
- Kontaktovat uživatele:
Hadička se podle mě už nesmí zašpuntovat, protože slouží na odvětrání.
Klasické akumulátory
Jejich nevýhodou je větší hodnota samovybíjení (l % denně) a odpařování kapaliny, která uniká při chemických reakcích uvnitř baterie při nabíjení a vybíjení. Akumulátor se musí při nečinnosti jednou za tři měsíce dobíjet. U několika let starých baterií počítejte s vybíjením až 5 % denně. Důležité je také mít na odvětrání baterie připevněnou hadičku ústící pod motorku. Když tak neuděláte, velmi agresivní výpary vám zdevastují okolí baterie. Zrezne vám rám, zpuchří sedlo a všechny věci v dosahu.
Klasické akumulátory
Jejich nevýhodou je větší hodnota samovybíjení (l % denně) a odpařování kapaliny, která uniká při chemických reakcích uvnitř baterie při nabíjení a vybíjení. Akumulátor se musí při nečinnosti jednou za tři měsíce dobíjet. U několika let starých baterií počítejte s vybíjením až 5 % denně. Důležité je také mít na odvětrání baterie připevněnou hadičku ústící pod motorku. Když tak neuděláte, velmi agresivní výpary vám zdevastují okolí baterie. Zrezne vám rám, zpuchří sedlo a všechny věci v dosahu.
"Festina lente.". To platí stále a na všem.
1/2 URAL RETRO 750 sajda.
"Lepší je být v šest doma, než o půl šesté v márnici."
- manet125
- Spisovatel příspěvkový
Skoro vše o akumulátorech a nabíjení
Odkaz hodím i do prvního příspěvku, aby se nám líp hledalo.
Odkaz hodím i do prvního příspěvku, aby se nám líp hledalo.
Bylo: Stadion, Kejvačka 250, KTM 50RSW, Manet S125 Modrej, Kymco People S200, Kymco Xciting 500 Ri
Je: Manet S125 Zelenej, Kawasaki KL650 Tengai, Brumla B210
Je: Manet S125 Zelenej, Kawasaki KL650 Tengai, Brumla B210
je to tahle : http://www.battery.cz/motobaterie-varta ... h-12v.html
A na tom obrázku je ten špunt červenej (v pravo nahoře)
A na tom obrázku je ten špunt červenej (v pravo nahoře)
- HonzaH
- Spisovatel příspěvkový
- Kontaktovat uživatele:
Jo jo, taky se přikláním k názoru, že ten špunt je tam jen na dobu od výroby po nastartování baterie dolitím elektrolytu a 1. nabitím. Pak je třeba na hrdlo, kde je červený špunt nasadit silikonovou hadičku, která je vyvedena pod moto. Červený špunt pošli do "Košic". Oplatí se občas zkontrolovat, že se hadička nesesmekla. 
Kymco Downtown 300i ABS
Suzuki Burgman 650 Executive ABS
nyní Honda XL750 Transalp
Suzuki Burgman 650 Executive ABS
nyní Honda XL750 Transalp
Já su ale blbec. Já študuju v návodu co s tím špuntem a teď vezmu baterku do ruky a pod tím špuntem je samolepa jako kráva "remove and discard"
Tzn - sundej a zahoď. Díky všem za odpovědi, třeba o tom že hadičku vyvést někam do pryč se tam taky nepíše.
Tzn - sundej a zahoď. Díky všem za odpovědi, třeba o tom že hadičku vyvést někam do pryč se tam taky nepíše.
- František Procházka
- Expert
- Gek
- Spisovatel příspěvkový
- Kontaktovat uživatele:
Nevadí. Kdo se ptá, ten se dozví. Znám dost lidí, kteří měli na baterii napsáno " DO NOT OPEN" Stejně to vyďoubali šroubovákem, jeden dolil destilku a normálně nabil. Sice pak bylo divné, že se bat nevejde do kastlíku. No a to samé udělal umělec mému Kymovi. Baterku jsem koupil novou a s ní musel jsem i pojistkovou skříňku, kteroužto to sežralo.
"Festina lente.". To platí stále a na všem.
- František Procházka
- Expert
Nedávno jsme řešili,co s baterkou v zimě,tady je návod" Údržba motobaterie
Jak již bylo zmíněno, motobaterie jsou specifické tím, že nemají zajištěn celoroční provoz ve vozidle a zvláště při skladování vyžadují péči. Tu zajistíte předně tím, že baterii odpojíte od motocyklu a uskladníte ji při teplotě 10 - 20°C.
Jak již bylo zmíněno, motobaterie jsou specifické tím, že nemají zajištěn celoroční provoz ve vozidle a zvláště při skladování vyžadují péči. Tu zajistíte předně tím, že baterii odpojíte od motocyklu a uskladníte ji při teplotě 10 - 20°C.
Po dlouhých letech ježdění na chopperu jsem přesedlal po dlouhém váhání na skůtra Kymco 500 a Hondu SH 150i.